onsdag 31 juli 2013

HIT da hill - Ny sport??

Har länge funderat på hur jag ska komma igång att träna igen. Tycker verkligen gym suger och cycklen är ännu värre, vatten hatar jag samt löpning kan jag inte syssla med efter ha sabbat foten från två fyllor samt en medfödd missbildning i vänsterfoten. Har dock märkt att det går bättre att springa i uppförsbacke och att det går bättre att springa i ojämn terräng. Så idag var jag ute och prova en ny sport jag kallar HIT da hill:)

Regler HIT da hill:
  1. Leta reda på en ojämn backe gärna med flera steniga passager, träd, buskar och alla annan skit du kan tänka dig. Backen får inte ta mer är 5min att springa upp för. Klättring välkommnas dock skall det vara låga höjder som inte medför livsfara om man tappar greppet.
  2. Markera i backen ut slalomportar som är väl synliga, dessa portar är obligatoriska och måste passeras genom, hur man tar sig mellan protarna är dock helt upp till var och en. VIKTIGT moment när man placerar ut portarna är att att ge banan en viss typ av slumpmoment, det skall inte vara så att den snabbaste och starkaste alltid vinner, likt orientering skall vägen man tar också avgöra vem som vinner. Till skillnad från orientering skall man dock inte ha tid att fundera, man väljer bara rent instinktivt väg och kör på.
  3. I slutet av backen placeras någon form av ljudsignal, gärna uppe i ett träd, djup under ett snårigt busskage eller annat riktigt jävligt ställe.
  4. Tävlingarna går i tex 4heat på 4 OLIKA banor.
Personen som bygger banan skall inte själv springa den, att springa sin egen banan är menlöst och förstör poängen. De som tävlar på banan får inte se banan innan tävligen startar. Man startar en och en med ryggen mot banan och när startsignalen går vänder man om och det gäller att ta sig upp så snabbt som möjligt för backen och trycka på ljudsignalen.

Tillåten utrustning är endast minimalistiska skor samt shorts, allt annat räknas som fusk, naket deltagande uppmuntras :) Skavsår och blåmärken garanteras.

Alla kan tävla här också, oberoende av hur tränad du är. Det finns inga klasser vid start utan alla ställer upp i samma klass från start. När alla tider sedan sammlas in genereras låt säga 3klasser genom någon algoritm som ser till hur stor varians det är mellan tiderna. Detta gör att en otränad person kan hamna i samma klass som en vältränad person som valde fel väg upp osv. Allt för att införa varians.

Var ute i skatås skogarna idag och testa lite av detta i freestyle variant och jäklar vad kul det var. Dock fick jag ganska ont i väntsterfoten nu :( Att ta sig snabbt upp för en backe under stress där du i varje steg måste vara fullständigt koncentrerad och jobba med varje muskel i kroppen aktiverar hjärnan något fruktansvärt. Till skillnad från folk som går på gym eller löper längre distanser på plant underlag  och inte använder sin hjärna tror jag skaderisken här är lägre. Att inte vara fullständigt koncentrerad när man tränar är farligt. Här går det inte att inte vara koncentrerad. Tror även att liknande sporter som orientering är farliga då de är för långa, att springa fullständigt utmattad i en skog tror jag gör att du enkelt skadar dig (med det sagt tror jag att skaderisken är högre på plant underlag men av andra anledningar). För alla er som inte redan hört om alla fördelar med HIT träning tycker jag ni bör söka runt mer om detta. Du behöver inte slita timmar i ett gym eller löpspår för att få alla fördelar. Det räcker endas med ett fåtal minuter och mycket högt tempo för att få alla fördelar.
Se följande länk för lite mer info:
BBC om HIT träning

1 kommentar:

  1. Låter seriöst sjukt kul. Hade verkligen viljat göra detta, kanske tävla mot Anja eller så

    SvaraRadera