fredag 19 juli 2013

TV TV TV


Många säger sig vara så trötta när de kommer hem från dagens aktiviteter att de bara inte kan förmåsig att träna/skaffa en hobby eller läsa en bok, att det enda de orkar göra är att sitta framför tv:n. Tror nog att tvbolagen, marknadsföringsbolang och alla styrande organ är väl medvetna om att vi först sliter ut oss hela dagen för att kunna skatta bort pengarna, sedan när vi är helt utmattade på kvällen (tänk på att när en person är utmattad är den som mest lätt att påverka, personen går gladerligen med på alla förslag och tror på allt den hör, därför fångar i krig berövas sömn som en form av tortyr) sätter vi oss framför tv:n och låter hjärntvättningen börja. Här bli vi matad med reklam om värdelös skit som lovar vi ska få bättre liv bara vi byter tandkräm, sedan matar nyheterna oss med någon snedvriden nyhetsrapportering sedd från endast en synvikel och till sist levereras dödsstöten i form av någon serie eller såpa som visar hur det är helt ok att vara fullständigt hjärndöd och allt detta sker när vi är utmattade och okapabla att vara kritiska till det vi ser.
Om man nu är så trött när man kommer hem att man inte orkar skaffa sig andra intressen än att titta på tv tycker jag man ska fråga sig själv om det inte finns någon väldigt enkel lösning och det finns det ju. Att du är helt slut när du kommer hem från jobbt beror på så mycket mer än ditt jobb. Orsaker är de gammla vanliga så som dålig mat, understimulerande jobb, förlite fysisk aktivitet, men även sent tv tittande. Mitt tipps är att prova under någon månads tid att försöka lyssna på din kropp ist, var glad när du är trött när du kommer hem. Det är inget måste att sitta upp hela kvällen med värkande ögon bara för att kunna deltaga i morgondagens skvaller om vad som gick på tv:n. Spela in dom och se dom online imorgon innan du går till jobbet. Gå och lägg dig kl 19 om det är då kroppen säger den är trött och vill sova. Lyssna på din kropp och ta hand om den ist för att motarbeta den varje sekund genom livet. Trötthet är en signal som säger kroppen behöver vila mer är så är det ju inte. Jag är helt övertygad om att du efter en månad med detta beteende kommer vara pig nog att vara aktiv även efter jobbet och nu inte komma hem helt död. Ett dygn behöver inte fördelas så att all fritid händer efter jobbet. Man är inte störd för man går upp kl 4 på morgonen, det är helt normalt och man har 4timmar på sig att leka med hunden, läsa en bok, se ikapp allt man missat på tv, träna osv osv osv.

Problemet med elektroniken vi har idag i form av bakgrundsbeslysta paneler är att vi blir bestrålade med en form av ljus som motsvarar ljuset i dagsljus. Kroppen är programmerad så att under dagen går alla system på högvarv för ju senare dagen går skall systemen sakta ner och så småningom komma in i en livsnödvändig djup vila. Allt detta regleras via dagsljus, ögat stimuleras av våglängen i ljuset vi utsättsför som i sin tur skickar signaler till hjärnan som sedan reglerar hela hormon produktionen. Problemet är att när vi sitter framför tv, dator, tablet, mobil etc luras hjärnan till att tro det är dag, alltså går alla system på fullvarv även på kvällen vilket är fullständigt kattastrof och bränner ut människor till både höger och vänster. Det minimala du kan göra för att skydda dig är att beställa ett par av följande:
Specialglasögon
 Det är ingen magisk lösning med jag har märkt en klart mindre ansträngning framför datron sedan jag köpte ett par för 12 månader sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar