torsdag 4 juli 2013

Ayurveda - kan ni hitta er själva?

 Så idag har jag läst in mig på ayurveda vilket är en indisk uråldrig medicinsk lära. Har länge tyckt kinesisk medicin varit riktigt kul men det är otroligt komplext och rörigt så det krävs en enorm tid för att ens sätta sig in i de mest elementära delara. Ayurveda fick mig riktigt intresserad då så mycket verkarde stämma på det man har erfarat av i livet hittills. Ni som känner mig läs gärna länken nedan och säg om ni upplever mig som denna personligheten?
Är detta likt mig?
Tycker själv att det verkar stämma bra och när man sedan läser om vilka rekomendationer som görs för mat stämmer detta också in mycket bra, jag bör undvika stark och bitter mat vilket jag naturligt aldrig har gillat madans jag bör äta söt mat (söta smaken inkluderar kött), salt mat, samt sur mat. Det är kul när jag tänker på den godis jag gillade bäst som liten detta var salta lakris karameller som var sura på insidan :) Samtidigt som jag bör undvika för varm mat och det är nog därför jag mår så mycket bättre av att äta rå mat, både kött och frukt men har svårt för uppvärmd mat i alla former. Enda tråkiga är att överdrivet datoranvändande skulle vara negativt men tror jag hellre äter rått kött om det gör att jag kan spendera mer tid framför datorn :) Läs gärna länken ovan om de tre olika personlighetstyperna och skriv till mig på FB vilken ni tycker ni passar in i. Sjukt intressant hur alla dagens problem alltid har existerat men att vi idag är så mycket sämre på att förstå dem än de var för 2000år sedan...

Felet vi gör idag är att vi tror att alla människor är skapta med lika förutsättningar. Hur många av er har inte kännt att efter ni fyllde 25år började hälsan att avta aningen, ni kanske har gått till läkaren och trott ni varit sjuka då ni har små problem med saker som magen, huvudvärk, sömnproblem, magsyra, överdrivet kalla eller varma, fettma osv. Oftast kommer doktorn säga att ni är fullt friska och ge några idiotiska rekomendationer. Om doktorn först säger att ni är friska enligt honom och sedan ger er rekommendationer LYSSNA INTE på honnom/henne. En doktor är utbildad på ett enkelt metodiskt sätt genom att identifiera variabler som indikerar sjukdom, utifrån dessa variabler finns det bestämda regler för hur en behandling bör genomföras. Det är inte doktorn som har kommit på dessa, han har bara memorerat dom från en bok under utbildningen. Om han nu inte hittar några variabler för sjukdom kan han inte göra en diagnos och råden han ger är mer baserade på generella gissningar givet dina symtomer som säkerligen kan bero på 1000tals saker. Om han tex gör en undersökning av dig och sedan inte hittar något fel men aldrig frågar dig ens om vad du äter kan du nästan själv förstå att hans råd inte kan vara så mycket värda.

Vad vi skulle behöva är ett mellanting mellan sjukdom (vilket doktorer är grymt bra på att bota) och symtomer utan sjukdom. Detta mellansteg är något som funnits i alla tider och det otroliga är att med detta mellansteg har behovet av att kunna bota sjukdom kraftigt reducerats. Folk blev bara inte sjuka på samma sätt som nu. Det som händer i kroppen när vi börjar känna oss aningen svagare är just det, att med åldern blir vi lite svagare och de obalanser vi haft hela livet klarar inte kroppen att kompensera för i lika hög utsträckning. Därför är det så  viktigt att förstå dina oblanser och att anpassa dit liv efter dom, oftast krävs mycket små justeringar. Att tro det är meningen man ska må sämre med åldern är bara helt galet. Man ska må så bra hela livet med massor av energi och en klar hjärna, allt annat och man gör något fel (givet att man inte har någon obotlig sjukdom då).

Vi här i västvärlden har bara just börjat förstå detta men vi implementerar det på helt fel sätt. Vi tror att det finns en diet som skulle vara bäst för alla. Tex vegan kan sluta i kattastrof för vissa personer och inte vara alls hälsosam, jag har försök vegan på flera olika sätt men för min person funkar det inte utan snarare tvärt om det skadar mig vilket är helt i enlighet med vad ayurveda säger. Sedan finns det alla stackars tjejer som tycker de är hälsosamma med alla dessa gröna sallader samtidigt som de ständigt fryser in till benmärgen trots att det inte är direkt kallt och saknar energi samt blir förkylda enkelt. Enligt ayurveda är sallad och den bittra smaken det mest kylande du kan äta. Att träna hårt och leva på sallad är inte en bra ide för 2000år sedan och är det nog inte idag heller.
Plötsliga matallergier är nog det vanligast tecknet på att kroppen behöver ses över, om du inte är genetisk kännslig mot lactos eller gluten tex utan utvecklar kännslighet senare i livet beror detta på en oblans i kroppen. Det är två saker som händer i kroppen här, först krävs det speciella typer av enzymer för att bryta ner de substanser som kroppen reagerar mot i dessa ämen. Enzymproduktionen regleras av våra körtlar och när dessa blir försvagade pga obalans kommer enzymproduktionen minska till den grad att dessa partiklar inte kan brytas ner fullständigt. Partiklarna kommer då kunna tränga ut i kroppen från matsmältningssystemet pga av inflammationer som skapar en läckande tarm och vårat immunförsvar ser dessa partiklar som farliga och kommer skapa antikroppar mot dem. Detta kommer bli en loop där vårt immunförsvar ständigt måste slåss mot saker i blodet som inte borde vara där, när vi ständigt belastar vårt imunförsvar kommer kroppen snabbt tröttas ut och vi blir gammla i förtid och sjukare allt ofta. Vad som är ännu farligare är att denna loop fortsätter och ju svagare vi blir ju mer allergier kommer vi få, tecknen kommer vara så små på allergin och de flesta har aldrig hört talas om dem så du kommer leva hela livet med dem utan att veta du var allergisk men de är stora nog att försvaga dig, all mat har saker som du kan vara llergisk mot så som histaminer, salicylater och listan går vidare. Vissa av dessa substaner är mycket lika cellerna i vissa delar av vår kropp, och när immunförsvaret utvecklar resistens mot dessa ämen kommer immunförsvaret även börja angripa våra egna celler och vi har nu satt oss i skiten genom att skapa en sk autoimmun sjukdom. Detta är tex ofta vad som händer med folk som får kroniska problem med sköldkörteln. Sköldkörteln är det heligaste vi har och ni borde alla läsa mer om den och göra allt ni kan för att ta hand om den (speciellt ni som fryser ofta). För att lösa denna röran och återställa balansen i våra körtlar, vilket i sin tur leder till en normal enzymproduktion och en läkt tarm kommer immunförsvaret slappna av och ha tid att arbeta med det viktiga som att undvika förkylningar. Vidare kommer våra övriga organ så som mjälte och lever stärkas då inte ständigt antikroppar måte produceras, när dessa stärkt kan fungerar kroppen detox för fullt och vi kan leva i en förgiftad värld igen. Så om du ständigt är trött, ofta fryser, plötsligt blir lactos eller gluten kännslig samtidigt som du ofta är förkyld bör du fundera lite över om du vill fortsätta så. Jag kan garantera att doktorn kommer säga du är fullt frisk 99% av gångerna men du borde veta att du inte är det då du obv ej mår bra...

Tror ett annat problem till dagens ohälsa är att vi totlat tappat kontakten med oss själva, vi värdesätter inte oss själva som person utan existerar bara som en bild ur någon annans ideal (måste lägga till ett figtclub citat IGEN, ni kommer fatta att den filmen är som en bibel för mig :)).

Att vara en ödmjuk egoist är enligt mig den perfekta personligheten. Måga lever ett så stressat liv fullt med överstimulerande substanser att personen inte har tid att känna efter hur han/hon faktiskt mår och reflektera över symtomerna. Kanske är det därför att de personer som är lyckligast också är de personerna som lever de mest stillsamma liven. De har tid att lyssna på sina egna kroppar och leva för att må bra. Tror man kan må bra av att leva ett stressat liv med krav och ledarskap också men först måste man vara fullt medveten om allt jag sagt ovan. Hitta sin egen balans och sedan ge sig ut i det stressade karriärslivet med personlig utvecklig som motivation och inte pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar