torsdag 11 juli 2013

Mmmmm insekter


Det är omöjligt för en carnivor att ta en så dominerande del i näringskedjan som människan gjort. Att leva på för högt stående individer gör att man ständigt har en mycket liten mängd mat att välja på. Därför tror jag ej att människan haft någon större användning av djur som föda genom evolutionen. Det enda sättet för en art att evolveras till en såpass utvecklad individ som människan är att hitta och exploatera en näringskälla som finns över hela jorden samt är tällgänglig i obegränsade mängder året runt. Gröna växter skulle detta kunna vara och mycket riktigt är de störst levande varelsena på jorden växtätare så det finns mycket energi att hämta där (givet man kan bryta ner cellulosa för energi vilket människan ej kan). Problemet är dock att människan inte har evolverats fram efter sin storlek utan sitt överlägsna intellekt. Det intressanta är att det finns ett omvänt förhållande mellan hjärnans storlek och storleken på matsmältningssystemet. Detta för att hjärnan och matsmältningssystemet tävlar om kroppen energi, båda kräver enorma mängder och därför utesluter de varandra. Ett bra exempel på detta är att du blir så trött efter du har ätit och ju tyngre mat du äter ju tröttare blir du. Alltså kan inga djur som lever på fiberrika lågkalori grönsaker utveckla någon vidare hjärnkapacitet, djur som lever på högre djur tex lejon kan omöjligt utvecklas till dominanta arter då de kommer svälta sig själv långt innan detta kan ske. Fundera bara på hur det skulle se om om det fanns kattdjur som springar snabbare än sina byten. Finns en anlednig varför alla kattdjur springer aningen långsammare än sina byten alternativt bara kan springa snabbt en mycket liten sträcka. När det gäller carnivorer kan inte evulutionen bara selektera de bästa jägarna utan det måste finnas en balans mellan en lagom bra jägare och ett lite bättre byte för att inte total svält skall inträffa. Den perfekta näringskällan är insekterna, här är en mat som det finns oändligt mycket av, den inehåller allt vi behöver utan att kräva ett enormt matsmältningssystem till fördel för utvecklingen av hjärnan. Det enda som krävs av evulotionen är att vi blir lite innovativa och kommer på mer sätt att hitta och äta insekter. Har läst om hur undersökningar på våra förfäders tänder visar att de föredragit nötter, insekter och rotsaker framför frukt och bär.
Om vi sedan ser på alla de problem vi har med maten idag och hur insekter är lösningen på dessa:
Protein
Alla pratar om hur viktigt protein är. Dock vill dom inte att vi ska äta kött för det är ju så himla farligt utan dom vill vi ska använda helt värdelösa energikällor så som vete och andra sädesslag för att fylla vårat proteinbehov. Problemet med protein är hur det är uppbyggt. Alltså hur sammansättnignen av aminosyror ser ut. Vanligt muskelkött har en form som människan kan ha svårt att bryta ner. Organ i djur har dock en bättre struktur då de innehåller en större mängd av proteinet kollagen. Detta är anledningen till att folkgrupper i alla tider har föredragit mat så som grisfötter, sylta, lever, sniglar, musslor, grytor som kokats länge tilsammans med benpipor och bindväv osv och bara ätit små mängder muskelkött. Det är nog inga friska kulturer i värden som lever på så mycket muskelkött som vi här i väst. Gissa vad, insekter har en högre halt kollagen och är därför en komplett proteinkälla av ett protein som är otroligt enkelt för kroppen att bryta ner.
Magnesium
Det pratas otroligt mycket om hur magnesium brist är en orsak till att väldigt många blir sjuka. Den bästa källan till magnesium är magnesiumklorid vilket finns i otroligt stora mängder i havet samt i marken vi går. Magnesiumklorid absorberas bäst genom huden och inte via tarmarna. Tyvärr exponerar vi inte längre några delar av våran kropp mot marken och kan därför inte suga till oss mineralerna denna vägen. Tänk på det nästa gång ni går barfota, vår hud är som en svamp och suger till sig allt den vill ha från marken. Att borra ner fötterna ute i jorden är nog bättre än de flesta multimineraltabletterna. Läst siffror som säger att kroppen kan ta upp 60% av näringen genom huden men bara 10-20% av den genom tarmarna. Mycket går rakt igenom oss av alla dessa dyra fina mineral tabletter med chock höga doseringar. Insekter är ett annat bra alernativ till magnesium källa, insekter har ett betydligt högre innehåll av magnesium än andra köttkällor.
Jod
Jod är nästa sak som alla pratar om vilket brist det råder på. Den största källan till jodd hittas i havet. Allt vattenlevande har stora mängder jodd i sig då det inte är mer än naturligt att våra värdshav är de mest mineralrika platserna. Vanligt kött inehåller näst intill obefintliga mängder jod men åter kommer insekterna till räddning. De har gott om jod i sig.
Calcium
En orsak till att magnesium brist är så utbrett är för vi äter för mycket calcium, calcium behövs endast för växande barn och det är därför den ENDA naturliga källan som är rik på calcium är mjölk. Visa mig en enda naturlig näringskälla som är hög på calcium mer än mjölk... Det finns inte mycket anledning till att äta mer än minimalt med calsium utan det man ska koncentrera sig på är magnesium isf. Magnesium och calcium samverkar och ett för högt intag av calcium kommer skapa obalans i hur magnesium absorberas. Insekter har en större mängd calcium än vanligt kött men betydligt lägre än mjölk och fungerar som en perfekt källa till calcium tack vara sitt höga magnesiuminnehåll.
Probiotic
Ni vet själva hur viktigt det är med bakterier, genom att äta levande insekter får vi i oss alla de bakterier som lever i insekternas tarmkanaler.
B12
B12 produceras endast av bakterier och finns i luften vi andas samt på all mat vi skördar. Tyvärr sköljs maten samt hettas upp så all b12 förstörs. Genom att äta levande goda insekter har vi en perfekt källa till B12.
B-vitamin complex
Insekter är sprängfulla med B vitamin vilket är ett måste för att generera energi i kroppen samt förhindra de negativa effekterna med stress.
Fibrer
Det är ett ständigt tjat kring fribrer. De förstör mer än vad de bidrar med gott för många. Insekter ger oss dock fibrer, detta är även en typ av fiber vi inte hittar i någon annan mat och jag tror mycket starkt att denna typ av fiber kommer identifieras som extremt viktigt för att förhindra sjukdommar.

Källor för mer info om att äta insekter:
TED 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar